Een aanhoudende krimp van de industrie in de eurozone en in China kon de pret niet drukken. Beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse industrie gaven de handel in de middag een extra steuntje in de rug.
De AEX-index sloot 1,3 procent hoger op 327,52 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen klom eveneens 1,3 procent tot 525,79 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 1,4 tot 2,4 procent bij.
Spanje
,,We zien een instroom aan nieuw geld aan het begin van het laatste kwartaal. Het herstel is wel verrassend sterk. De markt zat te wachten op een verlaging van de kredietstatus van Spanje, maar die is niet gekomen”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
In Madrid won de beurs 1 procent. Kredietbeoordelaar Fitch hield zijn oordeel over Spanje de rest van het jaar ongewijzigd. Het land krijgt zeker tot begin volgend jaar de tijd om vooruitgang te boeken bij de hervorming van de economie. Banco Popular zakte ruim 6 procent. De Spaanse bank gaat voor 2,5 miljard euro aandelen uitgeven nadat stresstests uitwezen dat de bank 3,2 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig heeft.
Sterkste stijger
Op macro-economisch terrein bleek dat de industriële productie in de eurozone in september voor de veertiende maand op rij is gekrompen. Ook in China nam de industriële bedrijvigheid opnieuw af. De activiteit in de Amerikaanse industrie bleek in september echter onverwacht te zijn gegroeid, nieuws dat zowel de Amerikaanse als Europese beurzen meer ruimte gaf.
In de AEX was ING (plus 4,3 procent) de sterkste stijger, gevolgd door luchtvaartbedrijf Air France-KLM (plus 3 procent). Brancheorganisatie IATA verhoogde de winstprognose voor de mondiale luchtvaartsector voor 2012. Roestvrijstaalproducent Aperam was de grootste daler met een min van 0,3 procent.
Crédit Agricole
In Parijs klom Crédit Agricole ruim 7 procent. De Franse bank voert gesprekken met de Griekse Alpha Bank over de verkoop van Emporiki, een Griekse dochter van de Franse bank.
Xstrata won in Londen 2,4 procent. Onafhankelijke bestuurders van het mijnbouwconcern hebben ingestemd met een herzien overnamebod van grondstoffenhandelaar Glencore.
De euro was 1,2910 dollar waard, tegen 1,2849 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl